Cutierabbit

Alla inlägg under mars 2011

Av Amanda Lindmark - 16 mars 2011 07:38

hej ska typ till skolan om en halv timme

sitter just nu vid tv och äter frukost!

men igår var jag jag typ med 6 st från min klass kvar i skolan och vi  var i 5bs klassrum.

fett skönt det var

för resten av klassen var i östra och spelade handboll vi kom 2 så vi gick vidare till finalen i erikstadshallen.

men hej då

  

Av Amanda Lindmark - 14 mars 2011 10:29

glömmde att lägga in video med sälar i

så här kommer de


eller hur är den söt

den låter så söt<3


kolla vad sorligt


kolla vilken sorig som kommer nu

 men hej då

(ledsen)är ni?


Av Amanda Lindmark - 14 mars 2011 09:58

jag tycker det är mycket synd om sälarna för de dödas över 10 miljoner per år.

de säger ju bara att det är jakt men då säger jag slakt.


KÄNNETECKEN:


Sälar når en längd av mellan 1,20 och 6 meter. Vikten varierar mycket med de 25 kilogram tunga honorna av antarktisk pälssäl (Arctocephalus gazella) i ena änden och de 4000 kilogram tunga sydliga sjöelefanterna (Mirounga leonina) i andra änden. Många arter har en utvecklad könsdimorfism – hannar av sjöelefanter väger ibland fyra gånger mer än honor.

Knubbsäl

Huvudet skiljer sig obetydligt från resten av den spolformiga kroppen och svansen är bara rudimentär. Extremiteterna sitter fram till armbåge respektive knäet inuti kroppen. Dessa egenskaper är en anpassning till livet i vattnet.

Tänderna skiljer sig inte så mycket från andra rovdjurs. Oftast har de två eller fyra framtänder, obetydliga hörntänder och 12 till 24 kindtänder med lika utseende. Några arter, till exempel krabbätarsälen, har tänder som är anpassade till deras speciella föda.

Under evolutionen omvandlades alla extremiteter till fenor. Vid de bakre fenorna ser man fortfarande att de har fem tår, som är omslutna med simhud.

Som ungdjur har de flesta sälar tjock päls som senare ombildas till en kort hårdräkt. Bara hos pälssälar bär också vuxna djur tät päls. Valrossar saknar nästan hår, och öronlösa sälar får redan efter några dagar nytt hår. Mot kylan skyddar ett fettskikt, som hos några arter är 10 centimeter tjockt. Hos öronlösa sälar och valrossar är fettskiktet mer utvecklat än hos öronsälar.

Sälarnas mage är en enkel slang, men deras tunntarm är högt specialiserad och är hos sjöelefanter över 200 meter lång. Honornas spenar ligger gömda i kroppen, och ungdjur har svårt att nå dem. Därför sprutar honor ofta mjölken i ungdjurets mun.


LEVNADSSÄTT:


När de simmar använder öronsälar sina främre fenor, och öronlösa sälar sina bakre fenor, medan framfötterna vanligtvis ligger tryckta intill kroppen. Deras förmåga att dyka är mycket god. När de dyker pressar sälar all luft ur lungan och tillsluter näsborrarna. Hjärtats aktivitet kan sjunka från ca 100 slag per minut till fyra slag per minut. Man känner till sjöelefanter som har stannat upp till två timmar under vattenytan och som har nått ett djup av 1 500 meter.

På land har sälar svårt att ta sig fram. Öronsälar har bakre extremiteter som är mer rörliga än hos öronlösa sälar, vilket ger dem möjlighet att gå. De öronlösa sälarna måste åla för att ta sig fram.

Sjöleopard

Sälar är köttätare, och många arter föredrar fisk. Andra är specialiserade på krill (krabbätarsäl), musslor och snäckor (valross) eller mindre sälar och pingviner (sjöleopard). Mindre bytesdjur sväljer de mest direkt men större byten drar sälarna upp på land och delar dem i små bitar. Unga sälar behöver ständigt föda, medan vuxna djur kan fasta tack vare sina fettreserver.

Sälar lever mest socialt. Antalet djur i en grupp beror på arten. Huvudsakligen öronsälar bildar stora kolonier med upp till flera miljoner individer. Parningstiden infaller oftast på våren eller sommaren. Hos många arter strider hannarna om bra platser som ger möjlighet att para sig med många honor.

Efter befruktningen utvecklar sig ägget bara till en kula av några celler. Sedan vilar embryot en tid tills det fortsätter till en fullt utvecklad säl. På det sättet infaller födande och ny parning för honor under samma tidsperiod. Unga sälar har en mjuk och luddig päls, Lanugo, som skiljer sig i färgen mest från hår av vuxna djur. Några öronlösa sälar får den nya pälsen redan i livmodern medan många öronsälar byter pälsen två eller tre månader efter födelsen. Teoretiskt kan unga sälar simma direkt efter födelsen, men de väntar tills de har ett tillräckligt fettskikt.


NATURLIGA FIENDER OCHLIVSLÄND:


I djurriket är hajar och späckhuggare sälarnas svåraste fiender. En del späckhuggare kan också kasta sig upp en bit på land för att få tag i en säl. I Arktis är sälen det huvudsakliga bytesdjuret för isbjörnen, och i Antarktis jagar sjöleoparden sina mindre släktingar.

De flesta arter blir upp till trettio år gamla. Valrossen har en livslängd från fyrtio år och öronsälar blir oftast tjugo år gamla. Hos de arter som lever kolonivis blir honor äldre än hannar. För de senare går det åt mycket energi till striderna under parningstiden.


EVOLUTION:


Sälar utvecklades ur hundliknande däggdjur. Tidigare trodde man att öronlösa sälar härstammade från utterliknande djur, och öronsälar från björnliknande djur, men efter nyare forskningar som gjordes 1996 anses det troligare att alla sälar har samma förfäder.

Fossil av sälliknande djur har påträffats i avlagringar som är cirka 25 miljoner år gamla. För valrossar och öronsälar hittade man de äldsta fossilen på öar i norra Stilla havet. För öronlösa sälar stammar liknande fynd från norra Atlanten.


SÄLAR OCH MÄNISKAN:


Äldre historia:

I förhistorisk tid var det mest befolkningen i de trakter där sälar förekommer som jagade dem. Man har hittat bearbetade ben och tänder från äldre stenåldern. Inuiter använder sälarnas kött till mat, deras hud till läder, pälsen till kläder, ben till verktyg och fettet till lampor. Också ursprungsbefolkningen i Nya Zeeland och Australien har en lång tradition av säljakt. Enligt många zoologers uppfattning hade denna jakt inget inflytande på beståndet av sälar.

För den antika befolkningen runt Medelhavet var sälarna av mindre betydelse. Där fanns bara en art, munksäl, som troligtvis redan under denna tid var sällsynt. Det finns en beskrivning av Aristoteles som kanske är den äldsta texten på papper om en sälart.

 

kolla vad många sälar de dödar. n VARFÖR?vad ska de ha alla sälar de dödar till:   kolla vad äckligt det är när de dödar.

kolla vad sälen är ledsen.alla sälungar förlorar säckert sina vänner och sin familj,jag tycker det är så sorligt.  :(


  kolla vad de gör med sälarna   ligger säckert över 100 sälar på den där båten sen häller de ut blodet

det här kallar jag djurplågeri.

hej då :( :( :( :( :( :( :( :( :( Jakt:

Sedan 1500-talet fanns det sjöfarare som seglade ut för att jaga säl, men först vid slutet av 1700-talet började den stora säljakten. Under hela 1800-talet besökte säljägarna öar i närheten av Arktis och Antarktis för att slakta tusentals sälar. Särskilt eftertraktade var pälssälar för deras päls. T ex seglade varje år upp till 15 fartyg till Juan Fernández-öarna för att jaga omkring 250 000 pälssälar.[källa behövs] Efter bara 15 år fanns det inga pälssälar kvar i området. Den antarktiska pälssälen, som tidigare omfattade många miljoner individer, blev mellan 1800 och 1830 nästan utrotad. På Sydshetlandsöarna, som upptäcktes först 1819, dödades under loppet av två år alla pälssälar. Beståndet uppskattades vid upptäckten till 500 000 individer,[källa behövs] men bara en art, Västindisk munksäl, blev utrotad.

Idag finns framgångsrika skyddsåtgärder för pälssälar. Jakten är nu mest inriktad på grönlandssälar, och där på unga djur med deras vita päls. I Kanada jagades 2007 ca 330 000 sälkutar för sin päls.[källa behövs] Sälkutarna blir slagna med klubbor i kraniet eller skjutna. Sedan kontrolleras att de är döda och till sist vidtar avblodning och flåning.

Även i Sverige har kut jagats genom klubbning. Om man lyckats döda kuten med ett enda slag, har det kallats bålhagg. (Dialektalt innebär bål något mycket stort, jämför bålgeting.)

Pälsarna säljs så småningom som kappor eller pälskanter på jackor och accessoarer.

  &   

Sälar under andra värdskriget:

Under Andra världskriget experimenterade svenska marinen i projektet Palmen med viss framgång att använda dresserade sälar för att jaga ubåtar.

Av Amanda Lindmark - 13 mars 2011 19:03

sitter just nu hos min kompis ( http://www.linneafrolich.bloggplatsen.se/ )

vi spelar kinectimals på xbox 360. nu ska jag spela. hejdå

Av Amanda Lindmark - 9 mars 2011 18:40

var precis hoss tandläkare och drog ut en tand har ont fortfarande  
men fick bedövning så hela min övre läpp är helt pajad
men är just nu i bilblan i centrum  

men kanke lägger in en bild på det sen hej då bloggen

  

Av Amanda Lindmark - 5 mars 2011 22:11

i torsdag var jag med min pappa till huddinge hallen men efetr kl5 så fick inte barn komma in så min pappa och jag åkte och bowlade(tog inga bilder orkade inte ta med mig kamran)menroligt tyckte det vad   

igår åkte vi till huddinge hallen igen men då fick jag komma in

,min pappa tog bilder på mig under vattnet

(kanke lägger in några nån dag)

men det var en kille som hoppade på trampolinen men han hoppade för nära tramolinen så han slog i hakan och börja blöda!

och idag så var jag på carolines födelsedag hon fyller 5 år

och så fick jag se hennes nyfödda lillasyster(gullig)<3


men lägger in bilder när jag har de

(stavning på typ allt)hej då eran amandakommer 2 ödelsekort som jag gorde till henne här!

    tja då<3Av Amanda Lindmark - 3 mars 2011 22:17

hejsan hejsan bloggen<3

skulle följa med min kompis in till stan och ta percing(min kompis sklle ta percing)

men hon skulle inte åka helt plötsligt(stavning)

men på kvällen gorde vi frukt sallad jag och min mamma!


                  Recept:

1 Kiwi

1 Päron

1 Banan

1 Några vindruvor

1 Bit gammaldags vaniljglass

1 Liten skål med frysta hallon och blåbär som du tinar


Och blanda


Låter det gott!?

men hej då bloggen kollar på bigbrother(stavning)

Av Amanda Lindmark - 1 mars 2011 13:02

hejblogen

känns som att jag är sjuk har ont i halsen men orkar inte skriva just nu

hej då

P.S.ska kollapåsolsidan missadeavsnittet i söndags

för att jagvar hoss linneas faste

Det här är jag

Jag heter Amanda och är 16 år ♥ Klicka på "visa presentation" för att få veta mer om mig ♥

Fråga mig

16 besvarade frågor

Översätt

Kategorier

Arkiv

Senaste inläggen

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se